Foredrag af Leon Jespersen
arkivar og seniorforsker i Rigsarkivet.
– Foredrag i Historiens Hus den 19. April kl 19,30 –
I 15-1600-tallet rejste mange unge, danske adelsmænd til udlandet. Et ophold i udlandet indgik i deres uddannelse og kunne vare flere år. Rejseruter og rejsemål kunne variere lige som indholdet af rejserne.
Rejserne kunne rumme forskellige former for uddannelse. Nogle benyttede opholdet i udlandet til at studere ved universiteter, andre til militærtjeneste eller ophold ved fremmede fyrsters hof. Mange lærte adelige exercitier (dans, fægtning med mere), og flere rejser havde indslag af turisme. Uanset rejsernes indhold kunne de rejsende komme vidt omkring.
I foredraget vil blive berørt en række træk ved adelens udlandsrejser, hvorfor de rejste udenlands, og med hvilke formål. Der vil blive gennemgået et par rejser, men også hvad der findes af adelens tanker om formålet med et udlandsophold. Flere adelige nedskrev deres oplevelser fra rejserne, og i Europa voksede der også en hel litterær genre frem, der handlede om, hvad unge adelsmænd skulle benytte rejserne til.
Udbyttet af rejserne bidrog til at legitimere adelens privilegerede stilling i samfund og bliver dermed et spejl på de store samfundsændringer, der fandt sted i 15-1600-tallet.